Hierbij een praktisch overzicht van de belangrijkste spelregels in de (jongste) jeugdcategorieën, aangepast aan de nieuwe U-reeksen (U7-U12).

We herhalen ook de regels inzake gevaarlijk spel, hetgeen veel aandacht verdient in deze leeftijdsgroepen.

Deze ‘one page’ documenten zijn handig in gebruik voor alle coaches, managers, scheidsrechters en ouders.

 

Hieronder de documenten in PDF:

- GROOTTE VAN HET SPEELVELD/CATEGORIE
Geldt zowel voor jongens als voor meisjes :

• de U12 zullen op een 1/2 veld spelen zoals voorheen, met 8 spelers tegen 8 (waarvan 1 keeper)
• de U11 zullen op een 1/2 veld spelen zoals voorheen, met 8 spelers tegen 8 (waarvan 1 keeper)
• de U10 zullen op een 1/2 veld spelen, met 8 spelers tegen 8 (waarvan1 keeper); (dus ook de meisjes voortaan!);
• de U9 zullen op een 1/4 veld spelen, met 6 tegen 6 waarvan 1 keeper (zoals het huidige systeem van de preminiemen meisjes)
• de U8 zullen op een 1/8 veld spelen, met 4 tegen 4 zonder keeper (zoals het huidige systeem van de eekhoorntjes meisjes) ;
• de U7 zullen op een 1/8 veld spelen, met 4 tegen 4 zonder keeper (zoals het huidige systeem van de eekhoorntjes meisjes) ;  

- DEROGATIES :
De regels voor dalende derogaties blijven onveranderd (daling van 1 categorie is toegestaan, met maximum 1 derogatie voor U7-U8-U9 en maximum 2 voor U10-U11-U12). U dient hiervoor nog steeds een verzoek in te dienen middels specifiek formulier ter attentie van de jeugdcommissie, die daarvoor haar goedkeuring moet geven.

Wat de stijgende derogaties betreft echter, zal het mogelijk zijn om niet 1 maar 2 categorieën te stijgen (tot en met U11) zonder voorafgaand akkoord van de jeugdcommissie. Zo zal een « U10 » in « U12 » mogen spelen zonder specifieke aanvraag. Om evenwel 3 categorieën te stijgen, zal er nog steeds een specifieke aanvraag moeten worden gedaan met bijhorend medische attest. Vanaf U12 blijft de reglementering inzake stijgende derogaties onveranderd t.o.v. huidig seizoen.

- SELF-PASS : De self-pass zal worden toegepast vanaf U9